Verloskundigen Dronten

Onze begeleiding bij een (mogelijke) miskraam

Een positieve test geeft veel vreugde en verwachting, maar tegelijkertijd is het heel normaal om ook onzekerheid te voelen. Vooral in de prille fase van de zwangerschap kunnen symptomen zoals bloedverlies of buikpijn je ongerust maken. Als je al vaker een miskraam hebt doorgemaakt, begrijpen wij dat dit een eenzame en angstige periode kan zijn. Daarom bieden we uitgebreide ondersteuning en advies, ook als je je zorgen maakt over een mogelijke miskraam.

Bloedverlies, kans op een miskraam

Als je bloedverlies of buikpijn ervaart tijdens je zwangerschap, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 06 53 65 91 91. We zijn er om je te ondersteunen, zelfs als je nog niet bij ons bent ingeschreven. De kans op een miskraam is afhankelijk van een aantal dingen, maar ligt gemiddeld tussen de 10-15%. Het is belangrijk om te weten dat bloedverlies niet altijd wijst op een miskraam. In feite is er bij bloedverlies in 50% van de gevallen sprake van een miskraam, wat ook betekent dat er een even grote kans is dat de zwangerschap goed verloopt.

Oorzaken van een miskraam

Miskramen hebben vaak geen duidelijke oorzaak. Factoren zoals roken, meerdere eerdere miskramen, en leeftijd kunnen het risico verhogen. Veel miskramen zijn het gevolg van chromosomale afwijkingen bij de baby, en in zeldzame gevallen kan een afwijking aan de baarmoeder een late miskraam veroorzaken. Kun je een miskraam voorkomen? Het is een veelgestelde vraag, maar het antwoord is nee. Intensieve activiteiten, seks, stress of reizen zijn geen bewezen oorzaken voor een miskraam.

Hoe verloopt een miskraam?

Een miskraam gaat vaak gepaard met krampen in je onderbuik. Het kan zijn dat je bij het bloedverlies wat weefsel ziet, dit is het vruchtje en soms ook de placenta. Soms komt het voor dat een miskraam niet vanzelf op gang komt, dan kan er gekozen worden om medicatie in te nemen om de miskraam op gang te brengen. Als je twijfelt over een mogelijke miskraam, is het herhalen van een zwangerschapstest niet zinvol. De test zal nog steeds positief zijn, zelfs als de zwangerschap niet goed verloopt.

Wij zijn er voor je

Bij Verloskundigen Dronten staan we klaar om je te ondersteunen in deze moeilijke periode. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Neem contact met ons op voor een luisterend oor, professioneel advies en medische ondersteuning. Voor meer informatie, bel ons op 0321 – 38 24 73.

nl_NLNederlands