Verloskundigen Dronten

Anticonceptie

mirena spiraal

Advies: niet zwanger worden binnen 1 jaar

Na de bevalling is het advies om minimaal één jaar niet zwanger te worden. Dit heeft ermee te maken dat je lichaam weer ’terug naar normaal’ moet, waarmee we bedoelen dat je hormonen weer moeten stabiliseren en je spieren weer sterk moeten worden. Door de hormonen tijdens de zwangerschap zijn je spieren namelijk week en slapper geworden, met als doel dat de buik kan groeien. Je kunt je voorstellen dat het niet verstandig is om meteen weer zwanger te worden, als je lichaam nog helemaal ontregeld is. Om een zwangerschap te voorkomen, zijn er verschillende vormen van anticonceptie mogelijk. Binnen onze praktijk is het mogelijk om een spiraaltje te laten plaatsen, dit is naast het hormoonstaafje de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Je hebt een spiraaltje met of zonder hormonen.

Voordelen spiraaltje bij de verloskundige plaatsen

Eén van de belangrijkste voordelen van het kiezen voor anticonceptie bij onze verloskundigenpraktijk is dat wij meer tijd voor je nemen dan bij de huisarts of gynaecoloog. Zo hoeft een spiraaltje niet met 10 minuten geplaatst te zijn, maar kunnen we eerst rustig het gesprek aangaan en de tijd nemen om de spiraal rustig te plaatsen. Door de tijd te nemen krijg jij een rustigere en comfortabelere ervaring, vooral als je nerveus bent. Daarnaast zijn wij als verloskundigen heel breed opgeleid op het gebied van vrouwenzorg. Hierdoor kennen we de anatomie van de baarmoeder en baarmoedermond heel goed. 

Meer geduld = minder pijn

Wij horen regelmatig dat het plaatsen van een spiraaltje pijnlijk was in het verleden, waardoor vrouwen niet opnieuw voor een spiraaltje durven kiezen. Dit is helemaal niet nodig! Met voldoende rust en tijd, moet het plaatsen van een spiraaltje niet zoveel pijn doen. Als het plaatsen van een spiraaltje vorige keer moeizaam verliep doordat de baarmoedermond een afwijkende stand of dikte had, kan het wel nodig zijn om opnieuw naar de gynaecoloog te gaan. Maar heb je nog nooit een spiraaltje gehad? Kies er dan zeker voor om dit bij ons in de praktijk te laten doen door onze ervaren verloskundigen. 

Goedkoper en meestal gratis

Het plaatsen van een spiraaltje wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering door je verzekeraar. Daarnaast is een spiraaltje plaatsen bij ons vele malen goedkoper dan bij een gynaecoloog. Mocht het toch zo zijn dat je verzekeraar geen spiraaltje vergoed, dan hangen de kosten af van het type spiraaltje. Meestal kost het tussen de €60 en €180, maar een spiraaltje hoeft pas na 5, 6 of 8 jaar vervangen te worden (wanneer precies hangt af van het merk). Plan gerust een gratis gesprek met ons in, zodat we je kunnen informeren over de verschillende soorten spiraaltjes. 

Controle echo

We bieden een controle-echo aan bij ons op de praktijk, zes weken na het plaatsen van het spiraaltje. Dit zorgt ervoor dat je met zekerheid weet dat het spiraaltje nog op de juiste plek zit en dat je beschermd bent. Wel zo fijn om te weten, toch?

Spiraal plaatsen ook in de overgang of puberteit

Je kunt ook bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraaltje als je nog niet eerder zwanger bent geweest, of als je in de overgang bent en veel klachten ervaart. Je hoeft niet eerst zwanger te zijn geweest om een spiraaltje te kunnen laten plaatsen. Er zijn juist heel veel jonge meiden die kiezen voor een spiraaltje omdat je er geen omkijken naar hebt. Wil je een spiraaltje plaatsen? Maak dan een afspraak als je ongesteld bent, zodat het plaatsen makkelijker gaat. Ook in de overgang kan een spiraaltje een oplossing bieden voor vrouwen die veel klachten ervaren tijdens de overgang. Een spiraaltje zorgt ervoor dat je geleidelijk de overgang doormaakt, zonder al teveel klachten.

Hoe gaat een spiraal plaatsing?

1. Gesprek

Eerst kom je bij ons op gesprek zodat we kunnen bekijken welke vorm van anticonceptie het beste bij je past en om te horen wat jouw eigen voorkeur zou zijn.

2. Plaatsing

Als je kiest voor een spiraaltje, plannen we een afspraak voor de plaatsing. Na een bevalling kan dit vanaf 10-12 weken na de bevalling, afhankelijk van of het bloedverlies volledig is gestopt.

3. Echo

Zes weken na de plaatsing voeren we een controle-echo uit om te bevestigen dat het spiraaltje correct is geplaatst.

Plan je spiraal plaatsing (minimaal 10 weken na bevalling)

    nl_NLNederlands