Controles tijdens je zwangerschap

Zwangerschaps­controles

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig bij ons op controle: de zwangerschapscontroles. Met onderzoeken en echo’s houden we jouw gezondheid en de groei van jullie baby in de gaten. Natuurlijk is er ook alle ruimte voor jullie vragen en het delen van jullie ervaring(en).

Aanmelden

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak met ons maken voor de eerste controle. Je kunt je aanmelden zonder verwijzing van de huisarts. Aanmelden kan telefonisch, maar ook via het formulier op onze site. Je kunt natuurlijk ook gezellig even naar de praktijk komen om je bij de balie aan te melden. Na het maken van de afspraak krijg je van ons een bevestigingsmail met een vragenlijst toegestuurd.

Als je vermoedt dat je zwanger bent, kun je bij onze praktijk een zwangerschapstest doen en beantwoorden we graag jouw vragen. Aan de zwangerschapstest zijn geen kosten verbonden.

Eerste zwangerschapscontrole

Rond de 10e week kom je voor je eerste afspraak, de intake, bij ons op de praktijk. Deze afspraak duurt ongeveer 60 minuten. Heb je een partner, dan is het prettig als jullie samen naar deze afspraak komen, maar het hoeft natuurlijk niet. Als je geen partner hebt, is het natuurlijk ook goed als je iemand anders meeneemt als je dat fijn vindt.

Vragenlijst en gezondheid

Tijdens de intake zullen we de vragenlijst die jullie vooraf ingevuld hebben bespreken. Zo kunnen we bepalen of er bijzonderheden zijn waar we tijdens de zwangerschap, de bevalling of in het kraambed rekening mee moeten houden. Zo nodig zal na de intake overleg met de gynaecoloog plaatsvinden om te bespreken welke zorg nodig is.

Tijdens de intake geven we jullie informatie over onze praktijk, gezonde voeding, mogelijke onderzoeken en kraamzorg. We zullen je bloeddruk meten en je gewicht uitvragen van voor de zwangerschap.

Eerste echo: rond 8 weken zwangerschap

Omdat we weten dat de eerste weken van de zwangerschap spannend kunnen zijn, maken we voor de intake nog de eerste echo. Deze vroege echo is bedoeld om te beoordelen of het hartje klopt en of er eventueel sprake is van een meerlingzwangerschap (tweeling of meer). Ook zul je voor de intake nog een termijnecho krijgen, om je uitgerekende datum vast te stellen.

Voor beide echo’s is het belangrijk met een goed gevulde blaas te komen. Je kan het beste een half uur tot een uur voor de echo 3 tot 4 glazen water drinken.

Vervolgcontroles

De meeste vervolgcontroles duren 15 minuten. Bij elke controle wordt de groei van je baarmoeder en de baby bepaald door je buik te voelen. Daarnaast meten we iedere controle je bloeddruk en bepalen we je gewicht.

Wat doen we zoal tijdens de zwangerschapscontroles en wanneer:

  • Het hartje horen kloppen: via een doptone op je buik kunnen we jullie vanaf ongeveer de 15e week de hartslag van de baby laten horen
  • De houding van je baby bepalen: vanaf de 28e week kunnen we de ligging van de baby voelen
  • Ingedaald of nog niet? In de laatste weken van je zwangerschap voelen we of de baby goed is ingedaald in het bekken.

Vragen

Tijdens elke zwangerschapscontrole bespreken we hoe je je voelt en hoe jullie de zwangerschap beleven. Je kunt ook al je vragen kwijt. Het kan handig zijn om deze vragen als geheugensteuntje vooraf al op papier te zetten zodat je niets vergeet te bespreken. Naast je partner en eventuele kinderen zijn ook andere familieleden en/of vrienden van harte welkom bij de zwangerschapscontroles.

Langere afspraak

Bij een aantal momenten in de zwangerschap plannen we extra tijd voor de controle, bijvoorbeeld omdat we je extra informatie willen geven en hier tijd voor nodig hebben om het samen met jullie te bespreken. Eén van die langere controles is tussen 34 en 36 weken, als we het zullen hebben over de naderende bevalling. Vanaf 40 weken kan het voorkomen dat we extra tijd inplannen, bijvoorbeeld voor het doen van een inwendig onderzoek. 

Zwangerschapskaart

Wanneer je bloeduitslagen en uitgerekende datum bekend zijn, krijg je van ons een zwangerschapskaart. Hierop worden alle gegevens genoteerd die van belang zijn voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Het is handig om je kaart bij een bezoek aan de gynaecoloog of huisarts mee te nemen. Mocht je op vakantie gaan, is het advies om de zwangerschapskaart mee te nemen. 

Persoonlijk zorgpad tijdens je zwangerschap

Iedere zwangere krijgt bij ons een mapje waarin je alle gegevens over je zwangerschap kunt bewaren. Zo heb je je zwangerschapskaart en folders mooi overzichtelijk bij elkaar.
Ook vind je jouw persoonlijke zorgpad in het mapje. Op het zorgpad staat het schema van de zwangerschapscontroles die we doen in de zwangerschap. Per controle staat beschreven welke onderwerpen die keer aan bod zullen komen, zodat jullie weten wat jullie kunnen verwachten. Uiteraard verwerken we jullie persoonlijke wensen graag in het zorgpad, zodat we jullie zorg kunnen bieden die aansluit bij jullie behoefte.

error: Beschermde content.
nl_NLNederlands