Bevalling

Bevalling, het verloop

De hele zwangerschap lang hebben jij en je partner naar dit moment toegeleefd en nu is het zover: je gaat bevallen. Een bevalling is een unieke ervaring in jullie leven, maar vaak ook een ontzettend spannend moment. Juist omdat je van tevoren nooit weet hoe een bevalling zal gaan verlopen. Ook niet als je al eens bevallen bent.

Hoe begint een bevalling

De meeste bevallingen beginnen met weeën. Vaak zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Je kunt meestal gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent. Als het echt begint, zul je merken dat je weeën toenemen in frequentie, duur en kracht.

Een eerste bevalling duurt vaak 24 uur vanaf het moment dat je voor het eerst iets voelt. Een tweede of volgende bevalling gaat meestal een stuk sneller.

De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. In de meeste gevallen beginnen de weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen. Het verliezen van de slijmprop hoeft niet te betekenen dat het begint, deze kun je enkele weken voor de bevalling verliezen.

Weeën of harde buiken?

Hoe herken je weeën? Als je voor de eerste keer bevalt, is het soms moeilijk om weeën te herkennen of te onderscheiden van harde buiken. In de laatste maanden van je zwangerschap heb je misschien al eens harde buiken gevoeld. Tijdens zo’n harde buik trekt je baarmoeder even samen. Harde buiken horen niet bij het bevallen. Als je twijfelt, kun je uitproberen wat er gebeurt als je een warm bad of een douche neemt of wanneer je gaat liggen. Wanneer de pijn afneemt heb je meestal te maken met harde buiken en niet met weeën.

Wanneer bel je naar de verloskundigenpraktijk?

Op het spreekuur zullen we met jullie bespreken wanneer we graag willen dat jullie ons bellen. Natuurlijk mogen jullie ons ook altijd bellen als jullie dat zelf nodig vinden, wanneer jullie vragen hebben of als jullie je zorgen maken.

Zwangerschapscursus

Het volgen van een zwangerschapscursus is vaak leuk en leerzaam. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren. Je krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en veel tips en informatie.

Door het schrijven van een geboorteplan kun je, samen met je partner, nadenken over hoe en waar je wilt gaan bevallen. Het plan dat jullie schrijven zorgt er ook voor dat wij jullie zo goed mogelijk kunnen begeleiden en rekening kunnen houden met jullie wensen.

error: Beschermde content.
nl_NLNederlands