- 06-53659191 (spoed/bevalling)
- 0321 382473 (niet dringende vragen)
- info@verloskundigendronten.nl
Pijn en pijnbestrijding
Pijn en pijnbestrijding tijdens je bevalling
Elke bevalling is uniek en elke vrouw ervaart pijn anders. Hoeveel pijn je zult hebben tijdens je bevalling is daarom moeilijk te voorspellen. Wij zullen je zo goed mogelijk begeleiden en helpen om de pijn goed op te vangen en te verzachten. Dit kan met of zonder medicijnen, thuis, in het geboortezorghuis of in het ziekenhuis.
Natuurlijke pijnstiller tijdens het bevallen
Ontspanning en warmte helpen om met bevallingspijn om te gaan. Als jij je ontspant, maakt je lichaam een natuurlijke pijnstiller aan: endorfine. Door deze endorfine kun je de pijn beter aan en dat helpt weer om goed te ontspannen.
Probeer in de eerste fase van de bevalling, als de weeën nog niet al te sterk zijn, door te gaan met waar je mee bezig was. Afleiding zorgt ervoor dat je minder met de pijn bezig bent. Als de weeën heftiger en pijnlijker worden, helpt het om een houding en plek te zoeken waar jij je op je gemak voelt. Zo kun je je goed concentreren om de weeën op te vangen. Als je een zwangerschapscursus hebt gedaan, heb je tijdens je cursus ook oefeningen en adviezen gekregen om je zo goed mogelijk te ontspannen. Die oefeningen kunnen je helpen tijdens de bevalling.
TENS-apparaat en pijnstilling zonder medicijnen
Naast ontspanningstechnieken zijn er ook methodes van pijnstilling zonder medicijnen die overal toegepast kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn steriele waterinjecties, acupunctuur, acupressuur en het TENS-apparaat.
Daarnaast helpt het om regelmatig van houding te wisselen. Dit zorgt ervoor dat de weeën beter op te vangen zijn. Wanneer je regelmatig wisselt van houding tijdens de bevalling, heb je minder pijn en duurt de bevalling minder lang. Probeer uit wat voor jou het fijnste is en het beste werkt. Dit kan per moment verschillen, daarom adviseren we je om te variëren en niet te snel te gaan liggen.
Pijnbestrijding met medicijnen
Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je naar het ziekenhuis. Het is namelijk belangrijk om jouw hartslag, bloeddruk en ademhaling steeds te controleren als je medicijnen krijgt. Ook de hartslag van jullie baby moet goed gecontroleerd worden. Dit wordt gedaan met een CTG-apparaat en deze is alleen in het ziekenhuis beschikbaar.
In het ziekenhuis kun je een ruggenprik, een pompje met Remifentanil of een injectie met Pethidine krijgen. Voor alle medicijnen geldt dat ze bijwerkingen kunnen hebben voor jou en de baby.
Pijnbestrijding tijdens je bevalling of niet?
Het is verstandig om jullie goed te verdiepen in de voor- en nadelen van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Door er van te voren over na te denken, kun je een bewuste beslissing nemen waar jullie allebei achter staan. Om jullie daarbij te helpen, beantwoorden we jullie vragen en denken we met jullie mee. Daarnaast krijgen jullie van ons de folder ‘Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?’ rond de 27e week van de zwangerschap, deze vind je ook terug bij onze folders. Hierin kun je thuis rustig alles over de mogelijkheden en voor- en nadelen nalezen.
Op de website www.bevallingspijn.nl is ook veel informatie te vinden over manieren om met pijn tijdens de bevalling om te gaan. Je kunt ook dit filmpje bekijken voor meer informatie.