Hielprik en gehoorscreening

Hielprik en gehoorscreening baby

Wanneer jullie aangifte van geboorte hebben gedaan bij de gemeente, gaat er een bericht naar Jeugd Gezondheidszorg (JGZ). In de eerste week na de geboorte komt er een medewerker van JGZ langs om de hielprik te verrichten en een gehoorscreening uit te voeren. Meestal is dit op de vijfde of zesde dag na de geboorte.

De hielprik

Bij het afnemen van de hielprik krijgt jullie baby een prik in het hieltje en worden er enkele druppels bloed afgenomen. Dit bloed wordt getest op verschillende ziektes: een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, een vorm van bloedarmoede of dragerschap ervan (sikkelcelziekte), taaislijmziekte (cystic fibrosis) en een aantal stofwisselingsziektes. De meeste van deze ziektes zijn erfelijk en komen niet vaak voor. Door het verrichten van de hielprik is het mogelijk de ziektes tijdig op te sporen en snel met een behandeling te starten. Zo kan voorkomen worden dat de baby er ernstige schade van ondervindt.

Het is niet verplicht de hielprik te laten uitvoeren.

Gehoorscreening

De gehoorscreening wordt door dezelfde JGZ medewerker afgenomen die ook de hielprik verricht. Met de gehoorscreening wordt getest of je kindje voldoende hoort om te leren praten. Bij de gehoortest doet de JGZ medewerker een zacht dopje in de oren van de baby. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat dat het gehoor meet. Deze test duurt enkele tellen tot minuten. Het resultaat is direct bekend.

Het gebeurt regelmatig dat het onderzoek na een week herhaald moet worden. Dit kan zijn omdat er vocht in de gehoorgang zit waardoor geen meting kan worden verricht, of omdat het resultaat onvoldoende is.

Indien je kindje in het ziekenhuis gelegen heeft en de hielprik daar ook is uitgevoerd, zal de JGZ medewerker op een later moment de gehoorscreening bij jullie kindje verrichten.

Het is niet verplicht de gehoorscreening te laten uitvoeren.

Meer informatie over de hielprik en gehoorscreening

Meer informatie over beide onderzoeken lees je in onze folders. Deze folder krijgen jullie van ons mee rond de 36e week van de zwangerschap. Uitgebreide informatie over de hielprik en de gehoorscreening is ook te vinden op www.pns.nl.

error: Beschermde content.
nl_NLNederlands