Verloskundigen Dronten

Belinstructies

Wanneer bel je de verloskundige?

Misschien voel je je wat ongerust, merk je dat de baby wat minder actief is (vanaf 26 weken) of heb je gewoonweg het gevoel dat er iets niet helemaal in orde is. Er zijn echter enkele situaties waarin we willen dat je ons nog dezelfde dag belt:

1. Bloedverlies

Als je bloedverlies ervaart, is het cruciaal om ons dezelfde dag nog te bellen. Zelfs als je een idee hebt waar het bloedverlies door kan zijn veroorzaakt, zoals hoesten, zwaar tillen of geslachtsgemeenschap, willen we dat je contact met ons opneemt. We zullen dan beoordelen of een extra controle in het ziekenhuis nodig is.

2. Hoofdpijn en Andere Klachten

Ervaar je hoofdpijn waarbij je een strakke band bovenin je buik voelt, vergelijkbaar met een strakke BH? En heb je het gevoel dat je ‘sterretjes’ ziet en ben je misselijk? Vanaf 24 weken kunnen deze klachten passen bij een hoge bloeddruk. Als je deze combinatie van symptomen herkent en paracetamol helpt niet, bel ons dan dezelfde dag nog.

3. Minder bewegingen van de baby

Ben je 26 weken zwanger en voel je de baby minder bewegen dan normaal? Soms komt dit doordat je een drukke dag hebt gehad. Wanneer je denkt dat de baby minder beweegt dan normaal (minder vaak, dus niet minder krachtig), ga dan eerst een uur op je linkerzij te liggen en maak contact met je baby door zachtjes te duwen. Als de baby na een uur nog niet reageert of als je twijfelt, neem dan direct contact met ons op. Wacht niet tot de volgende dag.

4. Vochtverlies vóór 37 weken of nog niet ingedaalde baby

Als je vocht verliest en denkt dat dit vruchtwater kan zijn, bel ons dan dezelfde dag. Vruchtwater heeft een zoetige, weeïge geur en kan in kleine hoeveelheden langs je benen lopen. Vochtverlies kan ook urine zijn of water van het douchen of in bad gaan, maar meestal is dit vochtverlies niet continu. Heb je dus aanhoudend vochtverlies, willen we dat je ons belt. Is er tijdens de controle gezegd dat het hoofdje van de baby nog niet helemaal is ingedaald en dus nog niet in jouw bekken ‘vast’ zit? En breken je vliezen? Bel ons dan ook direct, ook midden in de nacht, en zorg ervoor dat je ergens gaat liggen.

 

5. Weeën vóór 37 weken

Wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent en je hebt het idee dat je weeën hebt, bel ons dan direct, ook midden in de nacht. Als de bevalling begint voor 37 weken, is het namelijk belangrijk dat je in het ziekenhuis bevalt. 

 

6. Overmatig overgeven

Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je misselijk bent, dit komt door de hormonen. Soms moet je hier zelfs van overgeven. Je kunt daarnaast ook een griepje hebben en daarbij meerdere dagen moeten overgeven. Onthoudt dat de baby geen voeding tekort komt wanneer jij ziek bent. De baby krijgt altijd de stoffen binnen die hij/zij nodig heeft. Ben je langer dan 3 dagen aan het overgeven en kun je ook geen water of thee meer binnenhouden? Neem dan contact met ons op.

 

 Conclusie

Wij staan altijd voor je klaar om je te ondersteunen tijdens je zwangerschap. Als je een van de bovenstaande symptomen ervaart, aarzel dan niet om ons te bellen. Ook als je twijfelt, hebben we graag dat je ons belt. Geen vraag is te gek!

nl_NLNederlands