Regelen tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het handig om een aantal zaken te regelen. Om het jullie gemakkelijk te maken, hebben we alles op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht.

Regelen tijdens je zwangerschap

Kraamzorg
Elke vrouw die in Nederland bevalt, heeft recht op kraamzorg. Een kraamverzorgende ondersteunt en verzorgt je tijdens de bevalling en in de kraamtijd. De taken van de kraamverzorgende zijn onder andere jou en je partner leren de baby te verzorgen en helpen bij de (borst-)voeding.

Het is belangrijk om al vroeg in de zwangerschap kraamzorg te regelen. Het liefst zo snel mogelijk en in elk geval voor de 16e week. Geef het ook aan je verzekering door en bekijk met welke bureaus zij contracten hebben, zodat er een gedeelte wordt vergoed. Ook kun je direct een kraampakket aanvragen.

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, hangt af van verschillende factoren en wordt beoordeeld met behulp van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP).

In het mapje dat je van ons bij de intake krijgt, zitten de folders van de kraambureaus waar wij veel mee samenwerken en goede ervaringen mee hebben: De Kraamvogel, KraamZus en Kraamzorgbureau Monique Boer.

Bloed prikken
Na de termijnecho krijg je van ons een formulier mee om bloed te gaan prikken. Je kunt op verschillende locaties terecht voor de bloedafname:

Dronten Polikliniek Sint Jansdal
Het Zwarte Water 77-83 Dronten
Maandag t/m vrijdag 08.30-16.30 uur
Vooraf een afspraak maken via www.stjansdal.nl/prikafspraak

Swifterbant Gezondheidscentrum De Schelp
(alleen als je daar je huisarts hebt, vooraf telefonisch een afspraak maken via de doktersassistente)
Maandag t/m vrijdag 08.30-09.00 uur

Biddinghuizen Gezondheidscentrum Biddinghuizen
(alleen als je daar je huisarts hebt, vooraf telefonisch een afspraak maken via de doktersassistente)
Maandag t/m vrijdag 08.30-09.00 uur

Opgeven voor een zwangerschapscursus
In en rond Dronten zijn er verschillende zwangerschapscursussen te volgen die je voorbereiden op de bevalling. Een zwangerschapscursus is behalve gezellig ook leerzaam. Belangrijk is dat het bij jullie beleving past. Op onze pagina over zwangerschapscursussen vind je een overzicht van de cursussen in de buurt van Dronten.

Erkenning van jullie kind
Je kunt als partner je kind erkennen als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt met de moeder van het kind. Het erkennen kan de hele zwangerschap geregeld worden, maar is het meest praktisch voor de 20e week. Erkenning betekent niet direct dat je ook ouderlijk gezag hebt, dit zul je apart moeten aanvragen.
Zie ook de informatie op rijksoverheid.nl

Kinderopvang regelen
Wanneer je na de bevalling (weer) wilt gaan werken, is het belangrijk dat je op tijd nadenkt over hoe je de kinderopvang wil gaan regelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Kies je voor een kinderdagverblijf of gastouderbureau, houd dan rekening met een wachtlijst. Het is daarom verstandig om je op tijd op te geven, zodat je opvang hebt zodra je verlof af is gelopen.

Zwangerschapsverlof
Je totale zwangerschapsverlof duurt 16 weken. Wanneer je met verlof gaat, mag je zelf weten. Je kunt er voor kiezen om 4 of 6 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan. Na de bevalling heb je altijd minstens 10 weken verlof, ook wanneer de baby na de uitgerekende datum geboren wordt.

Loondienst
Als je in loondienst bent, kun je via een zwangerschapsverklaring je verlof aanvragen bij je werkgever. De zwangerschaps- en bevallingsuitkering die je krijgt, is gelijk aan je salaris.

Zelfstandig ondernemer of werkeloos
Ben je zelfstandig ondernemer of ben je werkloos? Dan gelden andere regels.
Als zelfstandige kun je bij de UWV een ZEZ-uitkering aanvragen. Je hebt recht op 16 weken uitkering voor de zwangerschap en bevalling en krijgt deze uitkering voor 5 dagen per week.
Als je een WW uitkering ontvangt, heb je ook recht op 16 weken verlof. Je krijgt de zwangerschaps- en bevallingsuitkering in plaats van je WW uitkering.

Regelen bij 37 weken zwangerschap

Bed op de juiste werkhoogte brengen
Tijdens de bevalling en de kraamweek is het nodig dat je bed minimaal 75 cm hoog is. Dit is de juiste werkhoogte voor de kraamverzorgende en verloskundige. Je kunt je bed verhogen met klossen, die zijn te leen bij de thuiszorgwinkel. Ook wanneer je niet thuis wil gaan bevallen, moet je bed deze hoogte hebben.

Om veiligheidsredenen is bevallen op zolder, bevallen op twee op elkaar gestapelde matrassen of bevallen op een waterbed niet mogelijk.

Het kraampakket
Meestal ontvang je jouw kraampakket via je zorgverzekeraar. Als je de verzekering op de hoogte gebracht hebt van je zwangerschap, ontvang je je kraampakket automatisch een aantal weken voor de uitgerekende datum. Zit het niet in je verzekeringspakket? Dan kun je bij de apotheek of drogist alle benodigde materialen aanschaffen. In onze praktijk hebben we een lijst liggen met alle spullen die je nodig hebt.

Een ziekenhuiskoffer klaar zetten
Het is verstandig een tas in te pakken met de spullen die je nodig hebt als je onverwachts toch in het ziekenhuis wil of moet gaan bevallen. Als je dit van tevoren op je gemak doet, hoef je je daar geen zorgen over te maken wanneer de bevalling begint.

Regelen na de bevalling

Aangifte van geboorte doen bij de burgerlijke stand

Zodra je kindje is geboren, is het verplicht om binnen 3 dagen na de geboorte aangifte te doen. Dit moet je doen in de gemeente waarin de baby is geboren. In de gemeente Dronten kan dit uitsluitend op afspraak. Een afspraak maken kan telefonisch (14 0321) of online via www.dronten.nl. In de gemeentes Harderwijk en Lelystad is aangifte van geboorte zowel met als zonder afspraak mogelijk. Als het niet lukt om binnen 3 dagen aangifte te doen vanwege weekend of een feestdag, moet je dit doen op de eerstvolgende werkdag. Als je te laat aangifte doet, riskeer je een boete.

Ziektekostenverzekering en overige verzekeringen regelen voor jullie kind
In Nederland is het verplicht om je kind binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij de zorgverzekeraar. Voor kinderen onder de 18 jaar betaalt de overheid de zorgpremie. Je mag je kind aanmelden bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner. Je kind krijgt dan dezelfde zorgverzekering als één van jullie.

Ouderlijk gezag
Wanneer je niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, krijg je niet automatisch het gezamenlijk ouderlijk gezag. Alleen de moeder heeft in deze gevallen het gezag. Wil je gezamenlijk het ouderlijk gezag uitoefenen? Dan moet je een verzoek indienen bij de rechtbank. Dit kan alleen wanneer het kind door je partner erkend is.

Follow-up formulier 20 weken echo
Als je een 20 weken echo hebt gehad, ontvang je meestal een follow-up formulier via de mail om in te vullen na de geboorte van de baby. Dit formulier dient om te controleren of de echoscopist alles juist heeft beoordeeld en niets over het hoofd heeft gezien.