Verloskundigen Dronten

Spiraal na de bevalling

mirena spiraal

Spiraal plaatsen

Of je nu jong of wat ouder bent, en wel of geen kinderen hebt gekregen, iedereen is bij ons welkom voor het plaatsen, vervangen en/of verwijderen van een spiraal. Dus ook als je niet bij onze praktijk bekend bent.

Het spiraaltje is een buigzaam, kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die een klein stukje uit de baarmoedermond komen. Tijdens het vrijen voel jij of voelt je partner hier normaal gesproken niks van. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje te verwijderen.

Twee soorten spiraaltjes:

  • het koperspiraaltje: om het kunststof ankertje zit koper gewikkeld (T-safe) of bestaat uit een aantal koperen balletjes die op een flexibele frame zitten dat in de baarmoeder opkrult tot een bolle vorm (Ballerine).
  • het hormoonhoudende spiraaltje: aan het ankertje zijn hormonen toegevoegd (Mirena of Kyleena).

Hoe lang werkt een spiraaltje

Een spiraaltje kan vijf jaar lang blijven zitten, de T-safe koperspiraal zelfs tien jaar. Een spiraaltje is een groot voordeel voor vrouwen die anticonceptie voor een langere periode willen, maar geen permanente, onomkeerbare methode wensen. Natuurlijk kan het spiraaltje ook voor een kortere periode worden gebruikt, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De spiraal kan te allen tijde worden verwijderd.

Borstvoeding

Het spiraaltje kan vanaf 10-12 weken (het liefst 12 weken) na de bevalling geplaatst worden en heeft geen invloed op de hoeveelheid en de kwaliteit van de borstvoeding.

Wanneer geen spiraaltje

Hoewel het spiraaltje voor bijna iedere vrouw geschikt is, zijn er een aantal uitzonderingen, ook wel contra-indicaties genoemd, namelijk:

  • Wanneer er sprake is van een baarmoeder met een afwijkende vorm
  • Je hebt op het moment van plaatsen een SOA (geslachtsziekte)
  • Je bent zwanger
  • Er is sprake van onverklaard bloedverlies/buikklachten

Verder:

  • Een koperspiraal is minder geschikt voor vrouwen die van nature een heftige menstruatie hebben. Als je een koperallergie hebt, wordt een koperspiraal afgeraden.
  • Een hormoonhoudend spiraal kan ongeschikt zijn voor vrouwen die gevoelig zijn voor bepaalde hormonen. Soms is er een medische indicatie om niet voor dit type spiraal te kiezen.

Is het spiraaltje voor jou niet geschikt? Kijk dan voor andere vormen van anticonceptie www.anticonceptie.nl

Plaatsen van het spiraaltje

Het inbrengen van het spiraaltje is eenvoudig en gaat vrij snel.

Na het plaatsnemen op de onderzoekstafel wordt met een inwendig onderzoek de ligging van de baarmoedermond en baarmoeder gecontroleerd. Vervolgens wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien.

Om te weten of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje, wordt met een sonde (dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. Daarna wordt het spiraaltje uit de verpakking gehaald en klaargemaakt voor plaatsing. De spiraal wordt met de inbrenghuls in de baarmoeder geschoven. Tot slot wordt de huls teruggetrokken en worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt.

Hoewel de plaatsing zelf ongeveer 5 minuten duurt, kan het een onaangenaam of soms pijnlijk gevoel teweeg brengen. Je kunt het beste een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen innemen om de pijn te verminderen. Een iets gevulde blaas maakt het inbrengen vaak ook iets gemakkelijker.  Na de plaatsing is het verstandig om even rust te nemen.

Je kan na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgen. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Dit kan 3 tot 6 maanden duren. Bij een hormoonhoudend spiraal wordt het bloedverlies tijdens de menstruatie vaak minder, 1 op de 5 vrouwen menstrueert op een gegeven moment helemaal niet meer.

Na het plaatsen controleren we met de echo of de spiraal goed in je baarmoeder zit. Indien gewenst spreken we een nacontrole, 4 tot 6 weken na plaatsing of na de 1e menstruatie, af.

Voordelen van een spiraal:

  • De betrouwbaarheid van zowel de koperspiraal als de hormoonspiraal is hoog, namelijk >99%.
  • Je kunt het spiraaltje niet vergeten, zoals de pil wel eens vergeten wordt. Dat maakt deze vorm van anticonceptie onder andere geschikt voor vrouwen met een actieve en onregelmatige levensstijl.
  • Diarree of overgeven heeft geen invloed op de werking, waardoor je continue optimaal beschermd bent. Dit maakt dat je zorgeloos kunt vrijen en niet constant aan je anticonceptie hoeft te denken. Het geeft geen bescherming tegen soa’s.
  • Voor vrouwen die liever geen, of minder toegevoegde hormonen in hun lichaam willen, of nog borstvoeding geven, is het spiraaltje ideaal. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en het hormoonhoudend spiraaltje bevat een zeer lage dosis hormonen.
  • Je bent jarenlang beschermd.

Nadelen

De nadelen van een spiraaltje zijn voornamelijk van praktische aard.

  • Het plaatsen en verwijderen kan worden ervaren als een pijnlijke behandeling.
  • Ook kan met een spiraaltje de menstruatie niet gepland worden.

Wat zijn de kosten voor een spiraal & de plaatsing ervan

Het plaatsen van een spiraal en de kosten voor de spiraal zelf kunnen worden vergoed door je zorgverzekeraar, afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden wat jouw zorgverzekeraar wel of niet vergoedt. Wanneer wij het plaatsen niet kunnen declareren bij de zorgverzekeraar, krijg je van ons een factuur toegestuurd van rond de € 65,=. De kosten voor de spiraal zelf zullen (indien de zorgverzekeraar dit niet vergoed) door de apotheek gedeclareerd worden.

Spiraal plaatsen bij Verloskundigen Dronten vanaf februari-maart

Op dit moment is het nog niet mogelijk een spiraaltje te laten plaatsen bij ons in de verloskundigenpraktijk. Wij zijn er druk mee bezig om ervoor te zorgen dat je vanaf februari of maart terecht kunt om je spiraaltje te laten plaatsen. Wil je graag een spiraaltje laten plaatsen bij ons? Stuur gerust een mailtje of neem contact op door te bellen en wij zullen je dan vertellen of dit al mogelijk is.

nl_NLNederlands