Badbevalling

Waarom een badbevalling?

Een badbevalling is een unieke en intieme manier om je kindje ter wereld te brengen. Als je overweegt om te kiezen voor een badbevalling, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we de vele voordelen van een badbevalling en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Voordelen van een badbevalling

Wanneer je op zoek bent naar een bevallingservaring die natuurlijk en ontspannen aanvoelt, kan een badbevalling een prachtige keuze zijn. Enkele redenen waarom vrouwen kiezen voor een badbevalling:

Minder stress voor de baby

Het warme water in het bevalbad simuleert de omstandigheden van het vruchtwater, waardoor de overgang voor je baby naar de buitenwereld minder stressvol is.

Minder kans op scheuren of een knip

Het warme water maakt de huid en spieren rondom je vagina en anus soepeler, wat de kans op scheuren of een knip tijdens de bevalling kan verminderen. Daarnaast heb je in een bevalbad sowieso  meer bewegingsvrijheid dan in bed, wat je een gevoel van controle en eigen regie geeft tijdens je bevalling.

Natuurlijke pijnstilling

Het warme water werkt als een natuurlijke pijnstiller. Het helpt je spieren te ontspannen en kan de intensiteit van de weeën verminderen. Dit maakt de bevalling comfortabeler en vermindert de behoefte aan medische pijnstilling. Water heeft een kalmerend effect. Het helpt je te ontspannen en vermindert angst en stress, wat kan bijdragen aan een snellere en soepelere bevalling.

Waar in bad bevallen

Thuis in bad bevallen

Als je thuis wilt bevallen, is het belangrijk om te weten dat dit meestal niet in je eigen bad kan om veiligheidsredenen. Je kunt een speciaal bevalbad huren dat compleet wordt geleverd met een hygiënische hoes. Na de bevalling kun je de hoes weggooien en het bad terugsturen.

Badbevalling in het geboortehuis

Het geboortehuis van het St. Jansdal ziekenhuis heeft één bevalbad beschikbaar. Dit bad wordt in principe niet gereserveerd. Als je in het geboortehuis wilt bevallen, kunnen we informeren of het bevalbad beschikbaar is. Als het vrij is, wordt het voor jou vastgehouden.

Als het anders loopt:

Een badbevalling biedt vele voordelen, van natuurlijke pijnstilling tot een kalmerende omgeving. Of je nu thuis wilt bevallen of in het geboortehuis, een badbevalling is een prachtige optie voor een natuurlijke en comfortabele bevallingservaring. Toch kan het zijn dat de bevalling anders verloopt, om medische redenen of omdat je het warme water toch niet prettig vindt, maar ook als je medische pijnstilling wenst. In dat geval is het belangrijk om te weten dat de zorg voor jou en de baby wordt overgedragen aan het ziekenhuis. Wij kunnen de bevalling dan helaas niet verder begeleiden.

nl_NLNederlands