Na de bevalling

Herstel en emoties na de bevalling

Het krijgen van een kindje is voor zowel de moeder als de partner een heftige en vaak emotionele gebeurtenis. Je kunt je heel emotioneel voelen en ook dit kan wisselen van een ultiem geluksgevoel en de welbekende roze wolk, tot onzekerheid over je nieuwe rol als ouder(s) en soms ook depressieve gevoelens. Dat is heel normaal, want het kost nu eenmaal tijd om te wennen aan alle veranderingen.

Kraamtranen en ritme vinden

De eerste dagen na de bevalling leven de meeste ouders op adrenaline. Maar daarna begint de vermoeidheid vaak wel zijn tol te eisen. De 5e dag na de bevalling is voor kraamvrouwen een emotionele dag, vaak met huilbuien. De vermoeidheid, hormonen en lichamelijke ongemakken zijn dan vaak op hun toppunten en veel vrouwen ervaren kraamtranen. Gelukkig wordt dit vanzelf weer een stuk beter, maar dat betekent niet dat je binnen een week na de bevalling weer helemaal de oude bent. De zwangerschap en bevalling hebben veel energie gekost. Ook het ritme vinden van de baby kan zwaar zijn, met name ’s nachts. Neem de tijd voor je herstel en verwacht niet te snel te veel van jezelf. Hoe beter je naar je lijf luistert, hoe makkelijker je herstel zal verlopen.

Lichamelijk herstel en ontzwangeren

Ontzwangeren en lichamelijk en emotioneel herstel kost tijd. Na de bevalling kun je je anders voelen en ook je lijf voelt anders.

Na je bevalling verlies je nog een tijdje wat bloed, maar dit wordt na enkele dagen al een stuk minder. Meestal duurt het 6 weken voor het helemaal over is. Als het langer duurt, dan is het belangrijk dat je contact met ons opneemt.

Bekkenbodemgebied: oefeningen en herstel

Het zwanger zijn en bevallen heeft ook effect op de bekkenbodem. Soms heb je hechtingen, omdat je ingescheurd of ingeknipt bent. Ook als dit niet het geval is, heeft de bekkenbodem tijd nodig om te herstellen. Het kan daarbij helpen om bekkenbodemspieroefeningen te doen. Wij kunnen je een folder geven met wat handige tips hiervoor. Door de tijd te nemen voor het herstel en oefeningen te doen, kun je ervoor zorgen dat de bekkenbodem weer zijn oude stevigheid krijgt en je geen last hebt (of houdt) van ongewenst urineverlies, ontlasting of windjes.

Seksualiteit: vrijen na de bevalling

Na de bevalling kost het vaak wat tijd voordat je weer met elkaar kunt en wilt vrijen. Lichamelijke klachten, vermoeidheid en wennen aan de nieuwe situatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. Begin pas weer met vrijen als jullie er allebei klaar voor zijn en zin in hebben.

Zolang je bloedverlies hebt, ben je vatbaar voor infecties. Het is dan ook verstandig te wachten met vrijen tot het bloedverlies gestopt is.

Wanneer je borstvoeding geeft, kun je tijdens het vrijen last hebben van lekkende borsten. Ook kan je vagina door de hormonen wat droger zijn dan normaal, een glijmiddel kan dan helpen.

Je kunt al snel na de bevalling weer zwanger worden, ook wanneer je borstvoeding geeft. Denk dus op tijd aan anticonceptie. Wij kunnen je meer informatie geven over de verschillende mogelijkheden.

Psyche: emotioneel herstel en postnatale depressie

Het wennen aan het ouderschap heeft tijd nodig. Het kan zijn dat je de eerste weken na je bevalling anders ervaart dan je verwacht had. Die gevoelens zijn niet erg en horen erbij, maar het is wel belangrijk deze gevoelens naar je partner of naar ons toe uit te spreken. Het kan helpen er samen over te praten. Door het bespreekbaar te maken, kunnen wij ook in de gaten houden of het goed met je blijft gaan.

Mocht je bij jezelf gevoelens van somberheid of andere negatieve gevoelens opmerken, dan adviseren we je dit met ons te bespreken tijdens de nacontrole of zo nodig eerder. Je kunt ook naar je huisarts gaan als je depressieve gevoelens hebt.

Als zulke gevoelens sterk aanwezig zijn, kan dit wijzen op een postnatale depressie of een verhoogde kans daarop. Als we op de hoogte zijn van hoe je je voelt, kunnen we je daar op de juiste manier bij begeleiden.

Meer informatie over een postnatale depressie kun je hier lezen.

Nacontrole

Zo’n 6 weken na de bevalling ben je van harte welkom voor een nacontrole. De nacontrole is een goed moment om de bevalling na te bespreken, je vragen te stellen en zo nodig je bloeddruk, ijzergehalte en genezing van de bekkenbodem te controleren. Uiteraard vinden we het ook altijd erg leuk om jullie kind weer te mogen bewonderen.

Voor het maken van een nacontrole afspraak mag je ons bellen. We proberen de nacontrole in te plannen bij degene die je bevalling begeleid heeft.

error: Beschermde content.
nl_NLNederlands