Plaats van de bevalling

Waar ga je bevallen: thuis of in het ziekenhuis

Als jouw bevalling normaal verloopt en er geen medische reden is voor een ziekenhuisbevalling, dan bepaal je zelf waar je wilt bevallen. Belangrijk is om een omgeving te kiezen waar jij je prettig voelt, zodat je zo goed mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is belangrijk om de bevalling vlot te laten verlopen.

Je kunt kiezen of je thuis, in het geboortezorghuis (Harderwijk) of poliklinisch (Zwolle) wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn.

Het kan soms lastig zijn om van te voren in te schatten waar je wilt gaan bevallen, omdat je nog niet weet hoe je je voelt als je weeën hebt. Natuurlijk mag je je keuze voor de plaats van de bevalling ook nog maken of wijzigen tijdens de bevalling.

Thuisbevalling: voordelen van thuis bevallen

Bij een normaal verlopende zwangerschap en bevalling is het net zo veilig om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. Voordeel is dat je je thuis het beste kunt ontspannen en je hoeft niet ergens anders naar toe tijdens je weeën. Wanneer je thuis bevalt, zullen wij je begeleiden bij de bevalling. We worden daarbij geassisteerd door de kraamverzorgende. Na de bevalling ruimt de kraamverzorgende alle spullen die gebruikt zijn weer op. Je hebt dus geen extra werk of rommel van een bevalling thuis.

Er kan tijdens de bevalling een reden ontstaan om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. In de meeste gevallen hoeft dit niet met spoed en zullen we met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan. Wanneer er wel spoed is, gaat het vervoer per ambulance en word je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Gelukkig is dit maar zeer zelden nodig.

Poliklinische bevalling of verplaatste thuisbevalling

Als jullie het prettig vinden om niet thuis te bevallen en er geen medische reden is voor een bevalling in het ziekenhuis, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een bevalling in het geboortezorghuis in Harderwijk of een poliklinische bevalling in Zwolle.

Voordat je voor een poliklinische bevalling naar het ziekenhuis gaat of voor een bevalling naar het geboortezorghuis, bel je ons altijd eerst. Wij komen thuis langs en in overleg met jullie bepalen we het moment van vertrek naar het ziekenhuis of geboortezorghuis. Op beide plekken zullen we jullie begeleiden.

Verloop en kosten van een poliklinische bevalling of geboortezorghuis

Normaal gesproken ga je 2 à 3 uur na de geboorte van jullie baby weer naar huis. In het geboortezorghuis in Harderwijk is het niet mogelijk nog wat langer te blijven als jullie dat prettig zouden vinden. Het moet medisch gezien wel verantwoord zijn om jullie naar huis te laten gaan.

Het ziekenhuis en geboortezorghuis rekenen een tarief van ongeveer € 450 voor de huur van de verloskamer zonder medische indicatie. Of je zorgverzekeraar deze kosten vergoedt, hangt af van je polis.

Mocht er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, dan word je vanuit het geboortezorghuis overgeplaatst naar de verloskamers van het ziekenhuis St. Jansdal. Deze zijn een verdieping hoger gelegen. In het ziekenhuis in Zwolle blijf je bij een medische indicatie in dezelfde verloskamer en is overplaatsing niet nodig.

Op beide locaties worden regelmatig rondleidingen gegeven. Dat geeft jullie de mogelijkheid om alvast even de sfeer te proeven, zodat je een bewuste keuze kunt maken over de plaats waar je wilt bevallen.

Medische indicatie voor ziekenhuisbevalling

Soms is het nodig om al tijdens de zwangerschap te beslissen dat je in het ziekenhuis gaat bevallen. Bijvoorbeeld wanneer je bij een vorige bevalling te veel bloedverlies gehad hebt, wanneer de placenta bij de vorige bevalling niet spontaan geboren is of bij het gebruik van bepaalde medicijnen. In zulke gevallen is er een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Ook dan zullen wij je begeleiden bij de bevalling.

Ben je bij een gynaecoloog onder controle, dan heb je automatisch een medische indicatie en beval je altijd in het ziekenhuis. Een medische indicatie kun je al hebben voor de bevalling, maar deze kan ook ontstaan tijdens de bevalling. Bij een medische indicatie is de gynaecoloog verantwoordelijk voor de bevalling. Mochten jullie het fijn vinden als wij er bij blijven om jullie te ondersteunen, dan kijken we altijd naar de mogelijkheden om jullie bij te staan.

error: Beschermde content.
nl_NLNederlands