Verloskundigen Dronten

Serotiniteit

Over tijd (serotiniteit)

Ben je 42 weken zwanger, dan ben je over tijd (serotien). Een normale periode om te bevallen, is tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. Jouw uitgerekende datum is tijdens de termijnecho vastgesteld. Het is goed om te weten dat maar ongeveer 4% van de vrouwen ook echt op die datum bevalt.

Begeleiding van de gynaecoloog

Als je 42 weken zwanger bent, mag je niet meer onder onze begeleiding bevallen. We zullen je dan overdragen aan de gynaecoloog. Je bevalt vanaf dat moment met een medische indicatie in het ziekenhuis en onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

40 weken zwanger en dan

Als je de 40 weken gepasseerd bent, bespreken we tijdens een spreekuur hoe de controles verder zullen verlopen. Ook vertellen we jullie welke mogelijkheden kunnen helpen om de bevalling op gang te laten komen. Elk ziekenhuis heeft ook een eigen gang van zaken bij serotiniteit. We zullen jullie ook laten weten welke afspraken er zijn met het ziekenhuis dat jullie voorkeur heeft.

Bevalling opwekken met strippen

Eén van de mogelijkheden om een bevalling op gang te laten komen, is strippen. Voor het strippen voelen we door middel van een inwendig onderzoek of de baarmoedermond week is en of er ontsluiting is. Als de baarmoedermond week is en je hebt voldoende ontsluiting, dan kun je worden gestript. De kans van slagen is het grootst als je 2 of meer centimeter ontsluiting hebt. Bij het strippen woelen we met onze vingers de vliezen los van de baarmoedermond. Hierdoor komen er hormonen vrij (prostaglandines) die de bevalling op gang kunnen brengen. Als het strippen effect heeft, krijg je binnen 24 tot 48 uur weeën. Het strippen kan eventueel nog een keer herhaald worden als de eerste keer strippen geen effect heeft gehad.

Strippen wordt erg verschillend ervaren. Sommige vrouwen vinden het erg pijnlijk, terwijl andere vrouwen er weinig van voelen. Er bestaat een kans dat het strippen geen weeën veroorzaakt, maar er wel voor zorgt dat je erg veel voorweeën krijgt. Om deze kans zo klein mogelijk te houden, strippen wij in de meeste gevallen niet voor een zwangerschapsduur van 40+5 weken. Helaas is van tevoren niet te voorspellen hoe jouw lijf op strippen zal reageren.

Voetreflextherapie of acupunctuur

Natuurlijk mag je er zelf voor kiezen of je wel of niet gestript wilt worden. Naast strippen zijn er ook nog alternatieven die de bevalling mogelijk op gang kunnen brengen. Voetreflextherapie en acupunctuur zijn daar voorbeelden van. We kunnen je daar op het spreekuur meer informatie over geven.

Bevalling inleiden

Wanneer de bevalling niet op gang gekomen is en je 42 weken zwanger bent, zal in de meeste gevallen een inleiding gepland worden. Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig opgewekt. Inleiden kan op verschillende manieren gedaan worden. De manier van inleiden die gekozen wordt, hangt af van de rijpheid van de baarmoedermond en of je al ontsluiting hebt.

Als de baarmoedermond nog niet rijp genoeg is, wordt meestal gestart met vaginale tabletten of een ballonkatheter die in de baarmoedermond geplaatst wordt. Als je al voldoende ontsluiting hebt, kan de inleiding gestart worden door het kunstmatig breken van de vliezen.

Vaak krijg je naast bovengenoemde methodes ook een infuus met weeën opwekkende medicijnen. De duur van een inleiding kan erg verschillen. Bij een erg onrijpe baarmoedermond kan het enkele dagen duren. Als de inleiding gestart wordt met het breken van de vliezen, dan wordt jullie baby vaak binnen 24 uur geboren.

Wanneer jullie na de geboorte van jullie kindje weer thuis zijn, nemen wij de zorg weer over van de gynaecoloog. We bezoeken jullie dan in het kraambed verschillende keren thuis.

nl_NLNederlands