Verloskundigen Dronten

Baringshoudingen

Baringshoudingen: van badbevalling tot de baarkruk

Tijdens je bevalling kun je meerdere baringshoudingen proberen om te kijken wat voor jou de meest prettige houding is. Wat fijn voelt, kan ook per moment verschillen. Daarom stimuleren we je altijd om te variëren in houding: in bed, de baarkruk, gehurkt, op handen en knieën of in bad. Zolang het goed gaat met jou en je kindje kun je zelf beslissen hoe je wilt bevallen. Daarnaast helpt het regelmatig wisselen van houding tegen de pijn en duurt de bevalling minder lang. Soms komt het voor dat we een andere houding adviseren, bijvoorbeeld als je veel last hebt van je rug of als het persen niet genoeg vordert.

Beste bevallingshouding

Uit onderzoek is gebleken dat je in een verticale houding minder pijn voelt en dus ook minder behoefte hebt aan medicijnen tegen de pijn. De bevalling duurt gemiddeld ongeveer een uur korter dan wanneer je veel ligt. Je hebt in een verticale houding meer gevoel van controle. Het persen gaat gemakkelijker, doet minder pijn en duurt ook minder lang. Een nadeel van een verticale houding tijdens het persen, is dat je meer bloedverlies kunt hebben dan bij een liggende bevallingshouding.

Vanwege de voordelen van een verticale houding is het dus verstandig niet te snel te gaan liggen tijdens de bevalling. Wil je toch gaan liggen omdat je moe bent? Probeer dan op je zij te liggen en ondersteun jezelf daarbij zo nodig met kussens in je rug, onder je buik en tussen je knieën.

Bekijk de folder ‘Jouw bevalling: welke houding past bij jou?’  voor voorbeelden van baringshoudingen.

nl_NLNederlands