Verloskundigen Dronten

Geboorteplan

Geboorteplan maken: wat zijn jullie wensen rond de bevalling

In een geboorteplan kunnen jullie de wensen rond de bevalling opschrijven als jullie dit prettig vinden. Het kan helpen bij de voorbereidingen voor de bevalling, omdat jullie de verwachtingen die jullie hebben uitspreken naar elkaar, ons als verloskundigen en eventuele andere zorgverleners.

Het schrijven van een geboorteplan

Voor het maken van een geboorteplan is het verstandig om samen met je partner te ontdekken wat jullie belangrijk vinden: hoe willen jullie begeleid worden, hoe dient er met jullie worden omgegaan en wat zijn jullie wensen en ideeën? Een plan rond je bevalling is bedoeld als communicatiemiddel naar elkaar toe en naar jullie zorgverleners, zodat jullie elkaar goed begrijpen. Zo kan er tijdens de bevalling beter worden samengewerkt en het helpt om vertrouwen te hebben in elkaar.

Voordelen van een geboorteplan

Zwangeren en hun partner met een geboorteplan blijken beter op een bevalling terug te kijken. Uit onderzoek blijkt dat stellen de bevalling positiever ervaren, omdat ze door het maken van een plan betrokken zijn geweest bij het nemen van beslissingen. Ook als er medische ingrepen nodig zijn en de bevalling anders verloopt dat verwacht, kijken stellen over het algemeen goed terug op een bevalling.

Soms kun je een beslissing niet zelf nemen. Vertrouw dan altijd op je partner en je zorgverleners en blijf flexibel ten aanzien van het verloop van je bevalling. Het is goed om steeds rekening te houden met het onverwachte.

Jullie plan bespreken

Samen met jullie verloskundige bespreken jullie het geboorteplan van tevoren. Hiervoor plannen we tussen week 32 en week 35 van de zwangerschap een langere afspraak. Samen zullen we jullie wensen bespreken. Soms komen er in dit gesprek nog aanvullingen op het plan of pas je nog wat aan. Zo komen we samen tot jullie ‘definitieve’ versie van het plan.

Voorbeeld geboorteplan

In het plan schrijf je in korte zinnen wat jullie wensen zijn en hoe jullie begeleid willen worden. Om het overzichtelijk te houden is een plan maximaal 2 A4-tjes lang. Je kunt je plan helemaal zelf schrijven of gebruik maken van voorbeelden die op internet te vinden zijn, zoals www.deverloskundige.nl.

nl_NLNederlands