Verloskundigen Dronten

Echo's

Echo’s tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap worden er op verschillende momenten echo’s gemaakt. Hiermee kijken we bijvoorbeeld naar de groei en conditie van jullie baby. De meeste echo’s kunnen we zelf in onze praktijklocatie Dronten maken: een vroege echo, termijnecho en liggingsecho.

Vroege echo: rond 7 weken zwangerschap

Deze echo maken we bij een zwangerschapsduur van ongeveer 7 weken. We brengen gel aan op je onderbuik en met behulp van de echokop kunnen we de baarmoeder met het kindje erin in beeld brengen. Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen.

Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen. In dat geval kunnen we, in overleg, besluiten een inwendige (vaginale) echo te maken. Dit is niet schadelijk en ook niet pijnlijk en gebeurt altijd in overleg.

Tijdens de vroege echo kunnen we jullie baby in beeld brengen en het hartje zien kloppen. Het is bij deze termijn nog niet mogelijk om betrouwbaar vast te stellen wanneer de uitgerekende datum is. Dat doen we bij de termijnecho.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten maken.

Termijnecho: rond 10 weken zwangerschap

Bij een zwangerschapsduur van ongeveer 10 weken stellen we de termijn van jullie zwangerschap vast met een termijnecho. Nadat we gel op je onderbuik hebben aangebracht, brengen we je baarmoeder met jullie kindje in beeld met behulp van de echokop. Vervolgens meten we het kindje op van de kruin tot de stuit. Door middel van deze kruin-stuit-lengte (of CRL; crown-rump-length) kunnen we betrouwbaar vaststellen wat de uitgerekende datum is.

Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren ook voor de termijnecho minimaal een uur van tevoren niet meer te gaan plassen.

Het komt soms voor dat we de baarmoeder en het kindje uitwendig niet goed in beeld kunnen krijgen. We kunnen dan een inwendige (vaginale) echo maken om de baby goed in beeld te krijgen en te kunnen opmeten.

Liggingsecho: rond 36 weken zwangerschap

Rond de 36e week van de zwangerschap plannen we een liggingsecho. Tijdens de liggingsecho beoordelen we of er sprake is van een hoofdligging, dwarsligging of stuitligging. Verder beoordelen we de grootte van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de conditie van de placenta.

De liggingsecho is altijd uitwendig. Een volle blaas is voor dit onderzoek niet nodig.

Groei-echo’s

Groei-echo’s kunnen om verschillende redenen nodig zijn. Bijvoorbeeld als je eerder bevallen bent van een erg groot of erg klein kind, als de groei van de baby uitwendig moeilijk te beoordelen is of wanneer we bij ons uitwendig onderzoek twijfelen over de grootte van de baby. Meestal maken we deze echo’s zelf in onze praktijk. Soms kan het nodig zijn de echo door een gynaecoloog te laten verrichten. In dat geval zullen we je doorverwijzen.

20 Weken echo

Jullie kunnen ervoor kiezen om rond 20 weken zwangerschap de 20 weken echo te laten maken. Dit is een aanvullend onderzoek om jullie baby te onderzoeken en te screenen op aangeboren afwijkingen. Een 20 weken echo is niet standaard en ook niet verplicht, maar wordt wel vergoed door je verzekering. Je kiest er zelf voor of je hier wel of geen gebruik van wenst te maken. Doordat het een aanvullend onderzoek is, vindt het plaats in een gespecialiseerd centrum.

nl_NLNederlands