Onderzoeken en echo's

Onderzoeken en echo’s tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je verschillende onderzoeken laten doen om de gezondheid van jou en je baby te onderzoeken. De uitslagen van deze onderzoeken kunnen jullie geruststellen, maar ze kunnen ook voor onrust zorgen.

Sommige onderzoeken krijg je standaard aangeboden, zoals een bloedonderzoek. Andere onderzoeken krijg je alleen als dat medisch nodig is. Bij veel onderzoeken kunnen jullie zelf bepalen of jullie ze wel of niet willen laten verrichten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 20 weken echo. Als jullie meer willen weten over de mogelijkheden voor prenatale screening, zullen we jullie bij de intake meer informatie geven.

Bloedonderzoek tijdens je zwangerschap

Na de termijnecho krijg je van ons een formulier om bij het laboratorium bloed af te laten nemen. Als uit dit onderzoek blijkt dat je baby kans heeft ziek te worden, kun je je in de meeste gevallen laten behandelen om zo de baby te beschermen. Het bloedonderzoek moet zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaatsvinden, maar in ieder geval voor de 16e week.
Het laboratorium onderzoekt de volgende zaken in je bloed: hemoglobinegehalte (ijzergehalte), bloedgroep, rhesus c en D, andere antistoffen tegen rode bloedcellen, syfilis (lues), hepatitis B, HIV, glucosewaarde en op indicatie ook andere infectieziekten. Meer informatie over het bloedonderzoek is te vinden op www.pns.nl

Prenatale screening

Tijdens je zwangerschap kun je via verschillende onderzoeken al meer te weten komen over de gezondheid van jullie baby. Elk onderzoek heeft voor- en nadelen en we vinden het belangrijk dat jullie daarvan op de hoogte zijn, zodat jullie goed geïnformeerd een besluit kunnen nemen.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Je kunt laten onderzoeken (screenen) of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het kan uitgevoerd worden vanaf de 10e week van de zwangerschap.
Meer informatie is te vinden op  www.pns.nl

13 weken echo

U kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. Kijk voor uitgebreide informatie op www.pns.nl.

20 Weken echo

Onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van de baby kan worden gedaan met een 20 weken echo, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd.

Dit onderzoek vindt plaats rondom de 20e week en wordt vergoed door je zorgverzekering. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van jullie kindje. Ook wordt de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. De 20 weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind, omdat niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op de echo. Wanneer bij de echo afwijkingen gevonden worden, zijn de gevolgen voor de baby niet altijd duidelijk, wat ongerustheid kan geven. Wil je meer weten? Lees verder op www.pns.nl

Vervolgonderzoek

Als uit de uitslag van de NIPT blijkt dat jullie baby een verhoogde kans heeft op down-, edwards- of patausyndroom kun je kiezen voor vervolgonderzoek. Een vervolgonderzoek geeft meer zekerheid, maar kan risico’s met zich meebrengen. Een vlokkentest of vruchtwaterpunctie behoren tot de mogelijkheden. Bij een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie bestaat een kleine kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek. Ook wordt er soms nog een uitgebreide echo gedaan, dit onderzoek brengt geen risico’s met zich mee.

Uitgebreide echo: de GUO

Als bij de 20 weken echo iets wordt gezien dat afwijkt of als jullie een medische indicatie hebben, wordt er meestal een uitgebreider onderzoek aangeboden. Een GUO, ofwel geavanceerd echoscopisch onderzoek, vindt plaats in een academisch ziekenhuis. Tijdens een gesprek met de echoscopist en/of gynaecoloog worden jullie uitgebreid voorgelicht over het vervolgonderzoek. Jullie beslissen altijd zelf of jullie wel of geen (vervolg-)onderzoek willen laten verrichten.

De screening kan jullie misschien geruststellen over de gezondheid van jullie kind, maar het kan je ook ongerust maken en jullie voor moeilijke keuzes stellen. Met al jullie vragen of voor ondersteuning kunnen jullie bij ons terecht, zodat jullie samen de juiste keuze(s) kunnen maken.

error: Beschermde content.
nl_NLNederlands