Adviezen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lijf. De ene zwangere vrouw kan hier beter tegen dan de andere. Wist je dat de manier waarop je leeft, eet en beweegt invloed heeft op jouw gezondheid en die van je baby? We geven een aantal adviezen en tips die jouw zwangerschap positief beïnvloeden: over gezond eten, zwangerschapskwalen en ziektes.

Natuurlijk is iedere situatie anders en je kunt ongerust worden door alle veranderingen die je ervaart. Daarom mag je altijd contact met ons opnemen voor vragen of als je advies nodig hebt.

Gezond zwanger zijn

Voeding tijdens je zwangerschap
Eten voor 2 is niet nodig, maar het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Soms kan het ook helpen om vaker op een dag kleinere hoeveelheden te eten. Dit kan helpen bij je misselijkheid of het voorkomen dat je flauwvalt.

Voldoende drinken (1,5 tot 2 liter) is ook belangrijk. Daarnaast zijn er producten die je beter niet kan eten of drinken tijdens je zwangerschap, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby.

Rauwe melk of gerookte producten
Via rauwe of gerookte producten kun je de listeria bacterie binnenkrijgen. Levensmiddelen die listeria kunnen bevatten, zijn:

  • alle producten die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals zachte kazen. Je herkent ze aan de aanduiding ‘au lait cru’ op de verpakking. Als er niets staat vermeld op de verpakking, dan is het product gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dan kun je het wel eten.
  • vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm

Rauw vlees en groenten
In rauw vlees of rauwe groenten kan de bacterie toxoplasmose voorkomen. Het is belangrijk dat je alle groente goed wast en vlees zo bakt dat het niet rood meer is van binnen. Vermijd ook producten zoals rosbief, filet americain, tartaar of carpaccio.

Toxoplasmose kan ook voorkomen in kattenpoep. Gebruik daarom handschoenen of laat iemand anders de kattenbak verschonen. Als je in de tuin werkt, is het ook verstandig om handschoenen te dragen en goed je handen te wassen.

Voor een uitgebreid overzicht van voedingsmiddelen en wat juiste voeding is tijdens je zwangerschap, kun je hier kijken.

Alcohol

Alcohol kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap. Ons advies is daarom altijd: wil je zwanger worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan geen alcohol.

Meer informatie vind je op: www.alcoholenzwangerschap.nl

Roken

Roken is schadelijk voor je baby. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide. Die stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek). Dit zorgt ervoor dat je baby een verminderde zuurstoftoevoer krijgt, omdat de schadelijke stoffen door de placenta komen. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen en zuurstof bij je baby.

Stoppen met roken vermindert meteen de risico’s. Lukt het je niet alleen? Vraag ons om hulp bij het stoppen met roken.

Meer informatie over de gevolgen van roken en meeroken in de zwangerschap vind je hier.

Drugs

Van veel drugs is bekend dat ze schadelijk zijn voor een baby. Al voor je zwangerschap schaden drugs je kansen op een gezonde zwangerschap. Om schade zoveel mogelijk te voorkomen, wordt aangeraden helemaal geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wees er wel altijd open en eerlijk over, zodat wij kunnen beoordelen of extra zorg tijdens de zwangerschap nodig is.

Specifieke informatie over drugs in de zwangerschap kan je hier lezen.

Medicijnen

Tijdens de zwangerschap is het verstandig zorgvuldig te zijn met het gebruik van medicijnen. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van een baby.

Als je daar toestemming voor geeft, zullen wij je huisarts en de apotheek op de hoogte brengen van je zwangerschap. Zo kunnen er, wanneer dat nodig is, altijd medicijnen voorgeschreven worden die veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap.

Breng ons ook altijd op de hoogte als je medicijnen gebruikt of wanneer er veranderingen zijn in je medicijngebruik.

Bewegen

Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Sportte je al voor de zwangerschap? Dan kun je gewoon blijven sporten. Luister wel goed naar je lijf en doe het zo nodig rustiger aan of stop ermee als het sporten klachten geeft. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan vóór de zwangerschap.

Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding. Er zijn speciale sportprogramma’s voor zwangere vrouwen onder professionele begeleiding.

Werken

Tijdens je zwangerschap is het verstandig om een aantal zaken te regelen op je werk. Bijvoorbeeld over de arbeidsomstandigheden, je zwangerschapsverlof en andere regelingen. Meer informatie lees je hier.

Zwangerschapskwalen en ziektes

Veel zwangere vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap een aantal zwangerschapskwaaltjes. Soms kun je ook last krijgen van ziektes. Meer uitleg hierover en tips kun je hier vinden.