Verloskundigen Dronten

Miskraam en bloedverlies

Miskraam en bloedverlies

Wanneer je tijdens je zwangerschap bloed verliest, maak je je natuurlijk zorgen. Gelukkig betekent het niet altijd dat er iets ernstigs aan de hand is.

Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. Bij de helft van deze vrouwen houdt het bloeden na enkele dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft houdt het bloeden aan en kan er sprake zijn van een miskraam.

Symptomen van een miskraam

Als je bloed verliest, betekent dit niet gelijk dat je een miskraam krijgt. Maar hoe ziet een miskraam eruit en hoe verloopt het?

Een miskraam begint meestal met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kan kortdurend hevig zijn. Je verliest vaak stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Je kunt hier menstruatie-achtige kramp of weeën-achtige pijn bij hebben. Het bloedverlies neemt daarna snel af en stopt na een paar dagen helemaal.

Een miskraam begint niet altijd uit zichzelf met bloedverlies. Helaas kan tijdens een eerste echo ook blijken dat de zwangerschap niet goed gaat zonder dat daar voortekenen voor geweest zijn.

Bellen bij bloedverlies

Bij een bloeding vroeg in de zwangerschap is het verstandig om ons te bellen. We stellen je een aantal vragen en kunnen dan op zo kort mogelijke termijn een echo voor je inplannen. Zo krijg je snel meer duidelijkheid over wat er aan de hand is. Wanneer je zoveel bloedt dat het niet meer met maandverband op te vangen is, bel ons dan direct. Zeker als je hierbij last hebt van ‘sterretjes zien’ of flauwvallen. Ook wanneer de buikpijn toeneemt, continu aanwezig is of wanneer je koorts krijgt (38˚C en hoger) moet je ons direct bellen.

Bloedverlies na 16 weken zwangerschap

Wanneer je na de eerste 16 weken bloedverlies hebt, is het belangrijk dit altijd bij ons te melden. Ook als het maar een klein beetje is.

We kunnen dan extra controles doen om de oorzaak van de bloeding te achterhalen en zo nodig kunnen we je verwijzen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.