In dit artikel gaan we dieper in op waarom huid-op-huidcontact zo belangrijk is voor moeders en hun baby’s, inclusief een overzicht van alle voordelen van huid-op-huidcontact!
Wat is huid-op-huidcontact?
Als je baby geboren wordt, is hij of zij nat en kan het daarom snel koud hebben.
Huid-op-huidcontact gebruikt jouw lichaamswarmte om je baby op een normale lichaamstemperatuur te houden, omdat ze dit in het begin niet goed zelf kunnen.
Als je baby geboren is, wordt hij of zij direct op je buik gelegd en je verloskundige zal je helpen om hem of haar af te drogen, je baby dicht tegen je aan te houden en warm te houden met een droge handdoek of deken.
Hoe lang moeten moeder en baby huid-op-huid contact hebben?
Als je begint met huid-op-huidcontact met je baby, houd dan rekening met het volgende:
- Het beste is om minimaal een uur huid-op-huid contact te doen.
- Als je baby klein is, kan het advies zijn om dit zo lang mogelijk vol te houden.
- Als je borstvoeding geeft, moet je hiermee doorgaan tot ten minste de eerste voeding.
- Als je het niet aankunt, kan je partner huid-op-huid contact doen.
Waarom huid-op-huid contact?
Behalve dat het helpt om het lichaam van je baby warm te houden in de eerste uren na de geboorte, zijn er nog veel meer voordelen van huid-op-huid contact voor zowel de moeder als de baby, zoals:
- Het helpt het microbioom van je baby te ontwikkelen, de huidflora en microben die we allemaal hebben en nodig hebben voor een gezonde huid.
- Het houdt de baby dicht bij de moederborst om de borstvoeding op gang te helpen.
- Je baby voelt zich veilig, dus hij is rustiger en komt gemakkelijker tot rust omdat hij je hartslag, ademhalingsgeluiden en het geluid van je stem kent.
- Het is geweldig om het hormoon oxytocine te stimuleren, dat de band tussen moeder en baby helpt te versterken en bloedingen en de levering van moedermelk kan verminderen.
Moet ik erom vragen?
Verloskundigen en artsen moeten altijd huid-op-huidcontact aanbieden, omdat zij de voordelen van huid-op-huidcontact voor moeders en baby’s kennen en begrijpen.
In het onwaarschijnlijke geval dat je baby na de geboorte hulp nodig heeft met ademhalen of een andere behandeling, kan het zijn dat dit niet direct na de geboorte mogelijk is. Je verloskundige zal je echter helpen om huid-op-huid contact te hebben zodra ze er zeker van zijn dat je baby stabiel is.
Welke controles moeten meteen worden uitgevoerd?
Er zijn geen routinecontroles die niet kunnen wachten tot mama en baby een periode van huid-op-huidcontact hebben gehad. Zelfs het wegen van de baby kan minstens 1 uur wachten.
De routinecontrole van de baby van top tot teen kan gedaan worden terwijl de baby op je buik ligt. Als er zorgen zijn over je baby, kan het zijn dat je verloskundige of arts de baby beter wil controleren en de baby naar een beoordelings- en behandelruimte wil brengen. Als er controles nodig zijn, kunnen deze worden uitgevoerd met de baby op de huid.
Wat als ik een keizersnede nodig heb?
Als je een keizersnede nodig hebt, is de gezondheid van jou en je baby altijd de prioriteit. Zoals bij elke operatie is er een risico op infectie en degenen die de operatie uitvoeren en het deel van je lichaam waar de operatie plaatsvindt, moeten steriel zijn.
Als het goed gaat met je baby en er geen zorgen zijn, is huid-op-huidcontact nog steeds mogelijk. Het vergt alleen wat meer planning.
Als de beslissing voor een keizersnede is genomen, of als je een geplande keizersnede hebt, vertel je verloskundige dan wat je wensen zijn voor huid-op-huid contact. Je kunt dit opnemen in je geboorteplan.
Als alles soepel verloopt, is er geen reden waarom huid-op-huidcontact niet in de operatiekamer kan plaatsvinden.
Hier lees je hoe je direct huid-op-huid contact kunt hebben na een keizersnede:
- Draag je operatiejas als een kamerjas om de baby gemakkelijk op je huid te leggen.
- Laat het anesthesieteam dit weten en zij zullen ervoor zorgen dat alle bewakingsapparatuur die in de operatiekamer nodig is op je armen of rug ligt.
- Je verloskundige zal steriele handschoenen en een jurk dragen, of er zal een steriele hoes over de wieg worden gelegd voor als de chirurg je baby passeert na de geboorte.
- Zodra je baby aan de verloskundige is overhandigd, kan hij direct op je blote borst worden gelegd (dit zal echter vrij hoog zijn, zodat hij uit de buurt van de operatieplaats is).
Huid-op-huid contact thuis
Huid-op-huidcontact gebeurt vaak direct na de geboorte, maar een baby heeft er enorm veel baat bij als huid-op-huidcontact wordt ingebouwd in de dagelijkse routine.
Dagelijks huid-op-huidcontact met baby’s van hun ouders kan helpen om hun zich ontwikkelende huidflora te ondersteunen, waardoor je baby zijn unieke microbioom kan creëren uit de mensen en omgeving om hem heen.
Combineer huid-op-huidcontact met dutjes en laat je baby tegen je blote borst in slaap vallen.
Samenvatting
Huid-op-huid is een essentieel onderdeel van de verzorging van je pasgeboren en opgroeiende baby.
Van het helpen ondersteunen van hun temperatuur en het reguleren van hun hartslag tot het stimuleren van de huidflora en het helpen ontwikkelen van hun microbioom, het zou een essentieel, niet optioneel, onderdeel moeten zijn van het hechtingsproces tussen ouders en hun baby.
Liefs,
Verloskundigen Dronten
Adres: De Barrage 97, 8252 HR Dronten
Telefoon: 06 53 65 91 91