Ongeveer 1 op de 7 koppels ervaart problemen met vruchtbaarheid, waarvan in ongeveer 50% van de gevallen dit te wijten is aan vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.
Onvruchtbaarheid is een van de meest uitdagende aspecten van volwassen zijn. Het proberen om zwanger te worden kan stressvol en uitdagend zijn, maar komt vaker voor dan men denkt.
Zo’n 1 op de 7 koppels heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen, waarvan in ongeveer 50% van de gevallen deze te wijten zijn aan problemen met de vruchtbaarheid bij mannen. Hoewel sommige zaken medische interventie en hulp vereisen, hebben mannen een groot voordeel ten opzichte van vrouwen omdat spermacellen constant worden aangemaakt in de testikels.
Verschillende micronutriënten – vitamines en mineralensupplementen – kunnen helpen om de spermakwaliteit en -aantal te verhogen. Door hierover te leren, kun je enkele problemen die je spermakwaliteit kunnen beïnvloeden beter begrijpen, informeren over welke vruchtbaarheidssupplementen geschikt voor je kunnen zijn en mogelijk mannelijke onvruchtbaarheid overwinnen.
Wat is mannelijke onvruchtbaarheid?
Mannelijke vruchtbaarheid heeft betrekking op het vermogen van een man om zich voort te planten en zijn partner zwanger te maken. De oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid kunnen divers zijn. Sommige problemen kunnen een genetische component hebben of verband houden met verschillende ziekten of aandoeningen (bijvoorbeeld kanker en de behandeling ervan), terwijl andere veroorzaakt of verergerd kunnen worden door suboptimale levensstijlkeuzes. In deze gevallen kunnen levensstijlveranderingen de mannelijke vruchtbaarheid aanzienlijk verbeteren.
De eerste stap is het begrijpen van de mogelijke oorzaken. De tweede stap is het aanpassen van het dieet, het verbeteren van de levensstijl en het nemen van de juiste mannelijke vruchtbaarheidssupplementen. De meeste van deze veranderingen zijn eenvoudiger toe te passen dan je misschien denkt.
Dus, wat zijn de mogelijke problemen die de mannelijke vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden?
- Spermakwaliteit: Het aantal spermacellen in een gegeven sperma-sample. Als dit aantal verlaagd is, zijn er minder spermacellen beschikbaar om een eicel te bevruchten.
- Spermamotiliteit & morfologie: We kunnen ons allemaal voorstellen hoe een gezonde spermacel eruitziet: vergelijkbaar met een klein kikkervisje. Om een eicel te kunnen bevruchten, moet sperma een goede motiliteit hebben – dat wil zeggen, goed kunnen bewegen om de eicel te bereiken – en een normale morfologie hebben – de juiste grootte en vorm. Als een van deze kwaliteiten wordt aangetast, zijn de kansen dat het sperma succesvol naar de eicel navigeert en het bevrucht tegen hen.
- Seminaal vloeistof: De vloeistof waarin het sperma zwemt. Deze heeft een belangrijke functie, aangezien een laag niveau van seminaal vloeistof de kansen van sperma om de eicel na ejaculatie te bereiken kan verminderen.
- Libido: Ook bekend als seksdrift, is onze aangeboren wens om seks te hebben. Wanneer het libido van een man verminderd is, kan het moeilijk zijn om überhaupt seks te hebben, wat zwanger worden erg uitdagend maakt.
- Erectiestoornissen: Voordat een man kan ejaculeren, moet hij in staat zijn om een erectie te krijgen en te behouden. Als dit niet mogelijk is, kan het proberen om zwanger te worden zonder medische hulp erg moeilijk zijn.
Hoe kunnen supplementen helpen bij de vruchtbaarheid van mannen?
De eerste stap om je vruchtbaarheid te verbeteren is zorgen dat je een gebalanceerd en gezond dieet hebt en een gezonde hoeveelheid beweging krijgt (meer hierover later in de blog). De tweede stap is het aanvullen met vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die mogelijk moeilijk uit voedsel in de benodigde hoeveelheden te verkrijgen zijn.
Studies hebben aangetoond dat het nemen van de juiste doses van die micronutriënten om de kwaliteit en kwantiteit van sperma te verbeteren ook kan helpen om op lange termijn een gezond mannelijk urologisch (voortplantings)systeem te onderhouden.
Wanneer de fysieke en seksuele gezondheid van een man verbeterd is, komt dit ten goede aan zijn psychologische gezondheid en, op zijn beurt, zijn benadering van het proberen voor een baby. Het nemen van controle over wat we innemen kan, op een fundamenteel niveau, onze mindset veranderen naar een meer ‘baby-makende’ modus. Wanneer we dit doen, is het waarschijnlijker dat we de juiste keuzes maken over wat we in ons lichaam stoppen, waardoor we onze geest en lichaam helpen onze vruchtbaarheid te verbeteren.
Het nemen van een kwalitatief goed supplement dat de micronutriënten bevat waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de vruchtbaarheid verbeteren, is een geweldige manier om dit proces te beginnen.
Vitamine C (Vit C)
Een van de bekendste antioxidanten, vitamine C, ondersteunt de productie en kwaliteit van sperma. Oxidatieve stress verwijst naar de niveaus van zuurstofreactiviteit die de cellen van je lichaam negatief kunnen beïnvloeden. Antioxidanten nemen helpt oxidatieve stress te verminderen, waardoor je lichaam betere kwaliteit sperma kan produceren. Vit C is ook essentieel voor een sterk immuunsysteem. Een goed immuunsysteem betekent dat je lichaam zich kan concentreren op je vruchtbaarheidssysteem in plaats van ziekten te bestrijden.
Vitamine D
Vitamine D, produceren we van nature wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Vooral in het noordelijk halfrond (zoals in Ierland en het VK) is er vaker sprake van een vitamine D tekort vanwege het weer en lange, donkere winters. Dit is waarom vitaine D suppletie essentieel is. Naast vitamine D’s vitale functie in botgezondheid, is er licht bewijs dat mannen met optimale vitamine D-niveaus een betere spermakwaliteit hebben dan mannen met lage vitamine D-niveaus.
Zink
Zink is een mineraalmicro-nutriënt. Het wordt niet in voldoende hoeveelheden in het lichaam opgeslagen, dus het moet dagelijks worden ingenomen, via de voeding of via supplementen. Het speelt een cruciale rol met betrekking tot libido, testikelgezondheid, spermaproductie, spermagezondheid, seminaal vloeistof en erectiele gezondheid. Samen met andere vitaminen en mineralen speelt het ook een essentiële rol als antioxidant en versterkt het immuunsysteem.
Selenium
Selenium is een essentieel mineraal voor normale testikelfunctie. Het draagt bij aan normale spermatogenese (spermaproductie) en normale sperma-morfologie en -motiliteit. Het heeft ook antioxidatieve eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat selenium, gecombineerd met Vit E, de mannelijke vruchtbaarheid aanzienlijk kan verbeteren.
Co-enzym Q10
Je hebt misschien gehoord van co-enzym Q10 in verband met huidverzorging, maar het is ook aangetoond dat het een essentiële rol speelt in het verbeteren van de kwaliteit van sperma – met name wat betreft de concentratie van sperma en de beweeglijkheid van sperma.
Siberische Ginseng
Al eeuwenlang wordt Siberische ginseng gebruikt in de oosterse geneeskunde vanwege de gezondheids- en afrodiserende effecten. De laatste jaren zijn de voordelen wetenschappelijk onderzocht en hoewel het onderzoek nog gaande is, wordt gedacht dat het de spermakwaliteit kan verhogen. Andere voordelen zijn onder meer verminderde stress, verhoogde energieniveaus en een verbeterd immuunsysteem.
Vitamine B12
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat voldoende B12 een positief effect kan hebben op de spermakwaliteit en -motiliteit en DNA-schade in sperma kan verminderen.
Foliumzuur/ Methylfolaat
Folaatniveaus gemeten in sperma concluderen direct dat gezond sperma gezonde folaatniveaus heeft. Het bewijs toont aan dat een laag folaatgehalte correleert met een lage spermakwaliteit en slechte DNA-stabiliteit. Interessant is dat veel mensen moeite hebben om foliumzuur – de synthetische vorm van folaat – om te zetten in de bruikbare vorm in het lichaam. Studies suggereren nu dat het innemen van folaat in de vorm van methylfolaat de absorptie van deze essentiële micronutriënt aanzienlijk kan verbeteren. Daarom is het raadzaam om foliumzuursupplementen te verkiezen die methylfolaat bevatten in plaats van foliumzuur.
Wat kunnen mannen nog meer doen om de vruchtbaarheid te verhogen?
Zoals eerder vermeld, begint het verhogen van vruchtbaarheid en het overschakelen naar ‘baby-maakmodus’ met gezonde levensstijlkeuzes, waaronder matige lichaamsbeweging, het verminderen van lichaamsvet, stress verlagen en voldoende slaap krijgen. Er zijn ook andere basisdingen die je kunt doen om te helpen, zoals het dragen van ondergoed dat niet te strak zit.
Twee tot drie keer per week seks hebben, vooral tijdens de vruchtbare periode van de vrouw (de 3-4 dagen voor en tijdens de ovulatie), verhoogt de kans op zwangerschap.
Echter, je seksleven volledig richten op baby-maken kan enorm bijdragen aan de stress. Daarom kan regelmatige seks gedurende de maand, in plaats van je alleen te richten op vruchtbare periodes, de negatieve impact en druk op ‘prestaties’ verminderen.
Vruchtbaarheidsvitaminen voor mannen – De belangrijkste conclusie
Het nemen van een kwalitatief goed vruchtbaarheidssupplement voor mannen dat alle essentiële ingrediënten bevat, in de juiste hoeveelheden, om mannelijke vruchtbaarheid te ondersteunen, is een van de beste manieren om je kansen op conceptie te vergroten. Zoals altijd, als je zorgen hebt, neem dan contact op met je huisarts om over je vruchtbaarheid te praten, naast het openlijk bespreken met je partner, kan helpen vragen te beantwoorden en problemen aan te pakken. Onthoud, mannelijke onvruchtbaarheid is een veelvoorkomend probleem. Je bent niet alleen en er is veel dat je kunt doen om jezelf te helpen – het hebben van het juiste supplement als onderdeel van een gezonde levensstijl is een uitstekend startpunt.
Liefs,
Verloskundigen Dronten
Adres: De Barrage
97, 8252 HR Dronten
Telefoon: 06 53 65 91 91
1 Opmerkingen
De echte persoon!
Hola estoy muy desesperado porque mi esposa quiere divorciarse de mí. Ella piensa que es estéril y que ya no puede tener hijos. Ella tiene 39 y yo 46.
Recientemente tuvo tres embarazos. De los dos primeros tuvo un aborto natural y el tercero abortó. Cuando salió de la operación, el médico le dijo que había limpiado todo, ya que tenía quistes, y que debía esperar el tiempo necesario para quedar embarazada y ella se calmó. Su mes empezó normal. A partir de ahí empezamos a tener relaciones sexuales nuevamente y después de tres meses empezó normal.
El mes pasado empezó a sangrar mucho y ha seguido así durante dos meses hasta ahora que se ha calmado y no ha vuelto a menstruar. Me gustaría saber cuales son las posibilidades de que mi esposa quede embarazada.
Espero su respuesta, se lo agradecería de todo corazón. Muchas gracias.
¿Contáctame en dr.midnight5@gmail.com o envíame un whatsapp al +2347037137208?