Onze blogs over wat je kunt verwachten tijdens het 1e en 3e trimester tijdens de zwangerschap staan vol met informatie en advies.
Naast het zien van de vele fysieke en psychologische veranderingen bij je partner, biedt zwangerschap je de tijd om je volledig voor te bereiden op de geboorte en het vaderschap.
Er is veel nuttig leesmateriaal beschikbaar over dit onderwerp, met veel zwangerschapsboeken voor vaders. Het boek ‘Men, Love & Birth’ van Mark Harris is uitstekend en geeft je inzicht in de zwangerschap en de invloed ervan op vrouwen, net als ‘Commando Dad’ van Neil Sinclair.
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om openlijk jullie hoop en angsten voor de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap te bespreken, aangezien deze waarschijnlijk sterk zullen verschillen.
Hoe je een Goede Geboortepartner kunt zijn
Als geboortepartner heb je een cruciale ondersteunende rol tijdens de bevalling. Hier is hoe je die emotionele en fysieke ondersteuning voor je partner kunt bieden:
- Pak je ‘ziekenhuistas voor vader’, zodat zij zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
- Zorg ervoor dat je het geboorteplan van je partner hebt gelezen en begrepen; het onderzoek erachter en waarom die keuzes belangrijk voor haar zijn.
- Houd de geboorteomgeving zo kalm en comfortabel mogelijk; is het te koud/warm? Te fel? Te luidruchtig? Kan ze bewegen en van positie veranderen?
- Zorg ervoor dat zij genoeg te eten en te drinken heeft en zorg ervoor dat jij ook goed eet en drinkt.
- Herinner haar eraan om regelmatig naar het toilet te gaan en haar blaas te legen; dit wordt vaak over het hoofd gezien maar kan problemen tijdens de bevalling en daarna voorkomen.
- Moedig je partner aan om rechtopstaande posities aan te nemen – zoals zitten, op handen en knieën, staan enz. – omdat deze sommige ongemakken kunnen verlichten en weeën effectiever kunnen maken.
- Bied verlichting van rugpijn door haar rug te masseren. Onze Geweldige Massagestok is ideaal voor massage, om pijn en ongemak te verlichten. Bekijk onze blogpost voor de beste manieren om zwangere vrouwen te masseren, zodat het voordelig is voor haar, jou en jullie baby. Een warme tarwezak of warmwaterkruik kan ook helpen om rugpijn te verlichten.
- Moedig haar aan om alle methoden van niet-medische pijnverlichting te gebruiken, inclusief veel emotionele ondersteuning van jou, voordat ze om sterkere, farmacologische opties vraagt. Luister echter naar haar als ze om iets sterkers vraagt.
- Ontmoedig haar om op haar rug te liggen, aangezien dit de frequentie van de weeën kan verminderen, haar ongemak kan vergroten en kan voorkomen dat de baby op een optimale manier door het geboortekanaal beweegt.
- Moedig haar daarentegen aan om op haar zij te liggen (bij voorkeur de linkerzijde) om te rusten. Een kussen of ‘pindabal’ tussen haar knieën zal helpen om het bekken open te houden en meer comfort te bieden.
- Gebruik een kalme, rustige en zachte stem en beperk onnodige gesprekken.
- Bied fysieke ondersteuning, indien nodig. Dit kan betekenen dat ze op jou leunt, heen en weer wiegt tijdens weeën, haar onderrug masseert, haar omhelst of vasthoudt terwijl ze hurkt.
- Moedig haar aan om door te gaan, hoe moe jij of zij ook is geworden. Zeg haar dat ze het kan doen, bied haar slokjes energiedrankjes aan, koude doekjes op haar gezicht & nek en veel knuffels. Er is altijd een moment tijdens de bevalling waarop vrouwen denken dat ze het niet meer aankunnen – dit is normaal.
- Als je het moeilijk vindt om je partner pijn te zien lijden, probeer dan niet in paniek te raken of te stressen. Blijf rustig, bel een ondersteunende vriend/familielid, neem 5 minuten en ga wandelen (als ze door iemand anders wordt ondersteund), doe wat diepe ademhalingen. Je partner zal diep in ‘bevallingsland’ zijn en alle aanmoediging en ondersteuning nodig hebben. Het is moeilijk om ze pijn te zien lijden en het is ook een deel van de bevalling en geboorte. Bereid jezelf vooraf voor door geboortevideo’s en documentaires te bekijken.
- Als dingen niet volgens plan verlopen, leg dit dan duidelijk en voorzichtig aan haar uit en vertel haar wat wordt aanbevolen, maar vermijd de verleiding om de beslissing voor haar te nemen.
- Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt.
Hoe bereid je je voor op de bevalling?
Er zijn veel manieren waarop je je kunt voorbereiden op de bevalling van je partner en de geboorte van jullie baby. Volg samen goede, door verloskundigen geleide prenatale lessen, lees boeken, help mee met het schrijven van haar geboorteplan en bespreek alles over de bevalling en geboorte tijdens de zwangerschap. Wanneer de bevalling plaatsvindt, zal kennis en voorbereiding je helpen kalm en ontspannen te blijven. Als je partner zich op een manier gedraagt die je verrast, is het belangrijk dat zij dit niet merkt of realiseert. Aanmoediging en zachte ondersteuning tijdens deze tijd doen wonderen.
Je hoeft niet mee te leven met haar weeënpijn – haar er gewoon doorheen steunen is voldoende. Voel je ook niet slecht of schuldig als je partner het prima alleen aankan, vooral tijdens de beginfase van de bevalling. Als zij oké is, gebruik die tijd dan om te rusten of te slapen. Ze heeft jou uitgerust, sterk, geruststellend en ondersteunend nodig als haar weeën intenser worden en wanneer ze actief begint met bevallen.
Met dat in gedachten, probeer je partner (of je verloskundige) niet te vertellen dat ‘zij moe is’ of ‘dit niet meer kan’. Geloof in haar en zij zal in zichzelf geloven.
De bevalling is fysiek en mentaal uitputtend, dus negatieve gedachten maken het alleen maar moeilijker. Beschouw het als een marathon, geen sprint. Wees dus geduldig, bemoedigend en blijf positief. Het kan moeilijk zijn om je partner pijn te zien lijden en als je merkt dat je moeite hebt om ermee om te gaan, onthoud dan dat je partner doet wat haar lichaam van haar vraagt (kreunen en steunen inbegrepen). Een baby baren is een zeer primitieve en instinctieve ervaring en iets waarvoor haar lichaam is ontworpen. Zet je zorgen en angsten opzij en vertel haar hoe geweldig, ongelooflijk en sterk ze is en zet haar en haar gevoelens altijd boven alles.
Een copingstrategie op zijn plaats hebben kan van onschatbare waarde zijn voor jou en, op jouw beurt, voor je partner, vooral tijdens een vermoeiende of moeilijke bevalling. Dit kan eruitzien als diep ademhalen, hypnobirthing, muziek, je lichaam schudden, naar buiten gaan voor wat frisse lucht (zolang zij kalm en ondersteund is), of een vertrouwde vriend of familielid bellen om even te praten.
Hoe je je partner tijdens de bevalling kunt ondersteunen
Eenmaal op de verloskamer kan de sfeer veranderen en kun je het moeilijker vinden om situaties waarover je onzeker of ongelukkig bent in twijfel te trekken. Jij bent de pleitbezorger van je partner, dus zorg ervoor dat je verloskundige het geboorteplan van je partner begrijpt en eventuele wensen voor de geboorte. Er kunnen momenten zijn waarop je verloskundige of gynaecoloog mogelijke interventies bespreekt die zij nodig achten – bijvoorbeeld de hormooninjectie. Dit kan je overweldigen met verantwoordelijkheid en twijfel.
Liefs,
Verloskundigen Dronten
Adres: De Barrage 97, 8252 HR Dronten
Telefoon: 06 53 65 91 91